Nytt år nye muligheter!

"Ny dag, nye muligheter!" Dette er et typisk utsagn som mang en troppsjef i militæret fremsier ved oppstilling om morgenen. Merkelig nok har jeg også hørt det fra flere lærere og skoleledere, monn om lærerne har ambisjoner om å styre en tropp, være en hærfører, en hemmelig drøm han eller hun bærer på som kommer til uttrykk der på morgenkvisten foran elevene sine?

Uten tvil er det et nytt år, det er bare to dager siden vi smalt oss ut av det gamle og inn i det nye. Kan det være at vi også der har en umerkelig soldatdrøm? Smellene hører jo unektelig ut som noe annet mindre fredfyllt enn nyttårsaften? Det er uvisst hva som driver voksne mennekser til å å skyte hundrevis, kanskje tusenvis av kroner opp i noe fargesprakene og kortvarig. Det er ikke det at jeg ikke liker det, for det er festlig, og kanskje er det så festlig fordi det er så dirkete unyttig?

I tidligere tider var kirkeklokkene viet for å skremme vekk det onde, de underjordiske. Klokkene kimte utover og gav en trygghet om at midt i bygdesamfunnet stod en kirke med en klokke som kunne skremme vekk det som var vondt og vanskelig for en stakket stund ihvertfall.

Kan det være at smellene på nyttårsnatt har noe av den samme effekten, kan det være at vi bruker de typiske krigslydene til å skremme bort noe?

Som lærer har jeg mang en gang vært fristet til å uttale ordene "ny dag nye muligheter", de er så velklingende, men jeg har tatt meg i det mang en gang. Ordene er så klisjefyllte, og jeg som lærer vil jo ikke være en klisje, en dott, en som ikke er tilstede. Men kunne jeg ikke prøvd å komme med noe som er positivt uten å være en klisje? Det er jo alltid mitt lille håp.

Så uten en aning av ønske om å være en klisje men kun å kunne si noe positivt ønsker jeg alle et riktig godt nytt år, og håper det gir mange gode muligheter i hverdagen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

asfaltkunst

asfaltkunst

43, Fredrikstad

Undertegnede er 42år, bor i Onsøy utenfor Fredrikstad, nærmere bestemt på Hurrød. Her bor jeg sammen med min samboer og mine to barn. Jeg har høyere utdannelse fra Universitetet i Oslo innen humanistiske fag. Denne bloggen vil være en form for skriftelig tankespinn omkring dagligdagseting, om samfunn, religiøsitet, filosofi og refleksjon.

Kategorier

Arkiv

hits