Noen paradokser iforhold til enkelte grupperingers forhold til makt, valg og andre ting

I tider hvor det tilsynelatende er engasjement omkring visse valg man må ta uti semptember måned kommer det meg i mente at en del av det som enkelte gruperinger sier er fulle av paradoks. Dette er selvfølgelig kanskje lett å motbevise siden jeg kun tar tak i tabloid varianten og ikke de versjoner som florerer i trykte utgaver av mer reflektert art. Når jeg derfor tar tak i visse paradokser så er dette daglige refleksjoner som jeg har når jeg triller min datter til barnehage, dette er en lengre tur, til fots, og med to busser. Dette gir rom for megen refleksjon rundt verden, samfunn og livets små og store rariteter.
En av de paradokser jeg ville ta litt tak var ønsket fra mange idag om utbygging av veier, siden veiene tydeligvis er i dårlig forfatning og mange av oss har stor lyst til å kjøre egen bil. Veiene er derfor et yndet tema for enkelte grupper i vårt samfunn, spesiellt i disse tider da vi skal måtte ta et seriøst valg omkring vår fremtid. Veiene mener mange burde prioriteres, slik at de av oss med bil (hva med de av oss uten bil?) kan kjøre endra sikrere, bedre og fortere. Derfor burde veiene bygges ut rundt byene og mellom byene og det bør gjøres på en annen måte idag. Idag bygges de ut som lappetepper, mener noen, og det kan de jo kanskje ha rett i. Derfor, mener noen, at man burde iverksette nasjonale prioriteringer slik at veiene kunne bygges ut på en slik måte at hele strekninger ble bygget på en gang og raskt, gjerne som gode og solide motorveier. Men som kanskje noen vet, så betyr det å bygge ut alt på en gang, raskt og med nasjonale grep, et inngrep i mye av det som kalles lokal råderett og privat eiendomsrett. Og det er nettopp her paradokset ligger (et av mange), hvis man skal kunne bygge ut veier (som sikkert bør gjøres på en annen måte enn per idag) så må man gripe inn ovenifra på en ganske fordmynderisk hånd. Men de samme som er ihuga glade i veier er også veldig glade i lokal råderett og privat eiendomsrett, hvordan skal dette forenes på en god måte, spør jeg meg selv mens jeg vandrer glad og inntetanende på vei til barnehagen. Men noe sier meg langt inne at dette er et paradoks.
Et annet paradoks vil jeg si er noen menneskers glede over å fremheve markedsøkonomien som et ideal, men hvis dette skal innføres kreves det jo faktisk at f.eks tollsatser må vekk, subsidiering av bønder må vekk og sikkert en del andre ting må vekk. Og kanskje er dette riktig, jeg i min uvitende vandring henimot barnehagen har jo ikke satt meg inn alle konekvenser av slike ønsker og gleder hos disse som er så glade i markedøkonomi, eller hva det nå kalles. Men det som får meg til å tro at det finnes noen paradokser også her ligger i det at uten toll og subsidier vil kanskje norsk jordbruk forsvinne, eller norske produkter forsvinne og lignende ting, kanskje ikke det er så fælt, hva vet jeg i min ignoranse. Men paradokset ligger vel i det at de samme som elsker å se henimot markedsøkonomi med våte øyne også er livredde for å miste en norsk identitet, en norsk kultur og hva andre ting som måtte være særnorsk. Men er ikke noe av det som vi kaller norsk veldig knyttet til jordbruk, ihvertfall ifølge noen. Det norske er nok ikke bare jordbruk, og bønder, kultur er så mye mer enn det. Men her ville jeg bare trekke frem noe paradokser i en hverdag full av valgretorikk og tabloide utsagn.
Da er jeg glad jeg skal følge min datter i barnehagen og at det er to uker til valget.

Én kommentar

Irka

03.sep.2009 kl.00:23

Ja, rart at menneskene i disse grupperingene ikke ser disse paradoksene...eller kanskje de gjør - en skremmende tanke.. Mer betenkelig er det jo at deres politiske motstandere, mediefolk o.l tilsynelatende heller ikke tenker på dem, og bruker dem for alt de er verdt..

Skriv en ny kommentar

asfaltkunst

asfaltkunst

41, Fredrikstad

Undertegnede er 40 år, bor i Onsøy utenfor Fredrikstad. Her bor jeg sammen med min samboer og mine barn. Jeg har høyere utdannelse fra Universitetet i Oslo innen humanistiske fag. Er lektor og jobber som lærer i ungdomskolen. Denne bloggen vil være en form for skriftelig tankespinn omkring dagligdagseting, om samfunn, religiøsitet, filosofi og refleksjon.

Kategorier

Arkiv

hits